Carrer dels Àngels
- Publicat a Patrimoni
En aquest carrer hi havia les Fonts Fondes, nom pel qual encara molta gent coneix el lloc. Al llarg del segle XIX havia estat anomenat carrer del Golfo, i l’any 1950 va rebre el nom actual.
La ruta "Un tomb per Berga", a través d’un recorregut circular bàsicament pel barri antic de la ciutat, pretén que els visitants puguin conèixer aquesta part de Berga i es facin una idea de la seva història i de les característiques urbanístiques i arquitectòniques.
Podeu descarregar-vos el tríptic informatiu aquí
En aquest carrer hi havia les Fonts Fondes, nom pel qual encara molta gent coneix el lloc. Al llarg del segle XIX havia estat anomenat carrer del Golfo, i l’any 1950 va rebre el nom actual.
Aquesta plaça és d’origen medieval i deu el seu nom a l’antiga església romànica de Sant Pere de Caors.
L’edifici albergava l’antic Hospital de Sant Bernabé, fundat al principi del segle XIV com a hospital de pobres, i que va fer funció de centre sanitari fins a l’any 1981, quan es va traslladar a l’actual ubicació.
Popularment, el lloc és conegut amb el nom de “La Berruga”. Havia estat el barri jueu de Berga. El call, documentat des del final del segle XIII, ocupava l’espai comprès entre l’Hospital i les Voltes d’en Claris.
El carrer Buxadé antigament rebia el nom de carrer de les Canals. Ara porta el nom de l’enginyer berguedà Marcel·lí Buxadé (nascut al número 28), al qual es deu la construcció del Canal Industrial de Berga al segle XIX.
Les restes de muralles que es conserven a la ciutat daten del 1375, moment en què el rei Pere III impulsà una política de fortificacions de les ciutats i viles reials del Principat.
És l'únic portal baixmedieval que es conserva a la ciutat. Hi dóna entrada pel sector nord-oriental; comunica amb el camí ral de Berga a Bagà i a Ripoll.
És un dels safareigs de què disposava la ciutat des de l'època medieval. Alguns han desaparegut, però encara se'n conserven tres que fins fa relativament pocs anys eren utilitzats de manera continuada.
El lloc on s’aixecà el castell, punt més elevat de la vila, havia estat ocupat des d’època ibèrica.