Catalan English French Spanish

Google Translator

La Patum

La Patum és una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval, per bé que aglutinant, reinterpretant i reconduint atàviques celebracions paganes, que se celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus.

Llegir més...

El Tabal

És l’herald de la festa. Pròpiament, no pot ser considerat com una comparsa, sinó que cal veure’l com un instrument musical.

Llegir més...

Els Turcs i Cavallets

Tot i que poden derivar d’antigues representacions paganes de caràcter ramader, actualment representen la lluita secular entre la Creu i la Mitja Lluna.

Llegir més...

La Guita

Antigament també se l’havia anomenat Mulassa, Mulafera i Mulaguita. Es tracta d’una figura amb cos de mula, cua de cavall, coll de girafa i cap de drac, i és un dels elements més antics i singulars de la celebració.

Llegir més...

L’Àliga

L’any 1756 l’Ajuntament de Berga va decidir incorporar una Àliga a les solemnitats del Corpus Christi; Àliga que fou construïda pel fuster Ramon Roca i que és la mateixa que figura actualment a La Patum.

Llegir més...

Els Nans Vells

La introducció dels Nans a La Patum és força moderna. Els Nans Vells daten del 1853 i foren una donació d’en Ferran Moragues i Ubach, primer diputat a Corts del districte de Berga, en un moment en què aquests personatges estaven de moda.

Llegir més...

Els Gegants

Els trobem documentats des del 1695 i la tradició popular, sobretot d’ençà del romanticisme, els ha relacionat amb antics cabdills musulmans vençuts.

Llegir més...

El Tirabol

El Tirabol, com a tal, no és pròpiament una comparsa. Representa el punt final de La Patum, el moment en què Berga celebra el fet d’haver repetit el seu miracle anual; la màxima expressió de joia berguedana.

Llegir més...

Identificar-se